Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kuvien tilaaminen

Syötä kuvaustunnus oheiseen kenttään:

Kotistudio pikkulemmikeille

 Teksti ja kuvat: Jenni Kaurila, 2013, luvaton kopioiminen kielletty

Kamera ei tee kuvaajaa - kauniit muotokuvat onnistuvat pokkarillakin, kunhan olosuhteet ovat suotuisat ja laitteisto tuttu. Pienestä lemmikistä on helppo saada studiomainen potretti kotioloissakin.

Luonnonvalo on kotikuvaajan tärkein työväline. Studio kannattaa rakentaa ikkunan alle ja välttää käyttämästä kameran kiinteää salamaa tai muita valaisimia.

Kuvauspaikan rakentamiseen tarvitset kangasta tai kartonkia, matalan pöydän, tuolin tai muun tason. Kartonkeja saa askartelutarvikeliikkeistä. Erilaisia heijastimia voit tehdä foliosta sekä esimerkiksi peileistä.

Rakenna kotistudio heti aamusta, jotta saat auringonvalosta kaiken irti. Tutustu kamerasi käyttöohjeeseen ja kokeile erilaisten asetusten vaikutusta kuvaan.

Kameran asetukset

Vikkelää lemmikkiä kuvatessa lyhyt valotusaika vangitsee liikkeen, mutta nimensä mukaisesti vaikuttaa myös valon määrään. Päivisin valotusaika voi olla hyvinkin lyhyt, mutta hämärässä on vähemmän pelivaraa.

Valon määrään voit vaikuttaa myös aukolla, eli kameran F-arvolla. Mitä suurempi aukko – eli pienempi luku – sen valoisampi kuva. Aukko vaikuttaa kuitenkin myös terävyysalueeseen. Liikkuvaisen lemmikin kanssa toimiessa terävyysalueen kannattaa olla suurempi, eli aukon pienempi, jotta onnistumismahdollisuus paranee.

ISO-arvolla pystyt jonkin verran parantamaan kuvan kirkkautta. Tässä kohtaa kameralla on merkitystä. Suuret ISO-arvot lisäävät kuvan rakeisuutta. Se, miten suurilla arvoilla kuva alkaa muuttua rakeiseksi riippuu kamerasta.

Muista säätää kameran valkotasapaino vallitsevan valon mukaan, jotta kuvasta ei tule keltainen tai sininen.

Säädä kameran asetukset valmiiksi ennen lemmikin nostamista kuvausalustalle. Useissa pokkareissakin on mahdollisuus säätää asetukset manuaalisesti.

Viisi vinkkiä

1. Aseta kartonki tuolille tai pöydälle. Tuolin käsinojat helpottavat työtäsi - lemmikki ei pääse niin vikkelästi karkaamaan kun peität tuolin ensin kankaalla.

2. Kirkkaalla auringonpaisteella kuvauspaikka kannattaa sijoittaa ikkunan eteen, mutta varjoalueelle. Häikäisevä valo saa lemmikin siristelemään silmiään.

3. Auringonvaloa voi yrittää pehmentää ikkunan eteen pingotetulla ohuella kankaalla tai harsolla. Voit myös heijastaa valon kohteeseen, mutta tähän saatat tarvita avustajaa.

4. Pidä kameraa toisessa kädessä ja varmista toisella kädellä, ettei lemmikki putoa. Voit myös pitää kädessäsi ruokaa, jolla houkuttelet lemmikin katsetta oikeaan suuntaan.

5. Pilkettä silmäkulmaan valopisteillä! Käännä lemmikkiä tai koko kuvauspaikkaa niin, että silmiin muodostuu valopisteet. Tarkenna silmiin.

Kuvaa läheltä ja kohteen korkeudelta, jotta saat kuviin ilmettä. Käytä pehmeää ja pörröistä alustaa, jos haluat tunnelmallisia kuvia.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Lemmikki-lehdessä 2013.  Tekstin ja kuvien luvaton käyttö tai kopioiminen on kielletty.


Tuotteet ja hinnat

Tarkemmat tuotekuvaukset sekä asiakasgalleria.
 

Taustavärit

Tutustu Eläinten Koulukuvauksen päivitettyyn taustavärigalleriaan!